


Het beluisteren van je favoriete muziek tijdens het fotograferen leidt tot een bijzondere verzameling foto’s en herinneringen die je niet snel zult vergeten. Muziek stimuleert je brein om je omgeving met meer aandacht vanuit verschillende standpunten te bekijken. Zo wordt de wereld om je heen kleurrijker en interessanter. De invloed van muziek op ons lichaam…

“Het belangrijkste doel van een camera is om een scène hifi te reproduceren, terwijl onze ogen helemaal geen statische beelden maken, maar onze omgeving interpreteren door middel van een constante stroom van snapshots. Niettemin stellen beide ons in staat om onze wereld te zien en te begrijpen.” Zonder dat jij het doorhebt, wordt jouw brein…

Kleur geeft je leven kleur. Laat ik beginnen met een leuk feitje. “Kleur kan invloed hebben op de manier waarop we gezichten verwerken. Franse onderzoekers ontdekten dat een rode achtergrond resulteerde in een meer negatieve beleving van een gezicht dan bij een groene achtergrond, [er is geen verschil] of de poseur nu een vrouw of…

Maak van kostbare momenten tastbare herinneringen door je foto’s af te drukken. “Neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat informatie en advertenties die op papier zijn gedrukt extra voordelen opleveren bij het maken van verbinding met onze hersenen.” “De allerbeste herinneringen verdienen een plekje in de tastbare wereld, waar je ze elke dag kunt zien en zo…

Volgens de Amerikaanse wetenschappers Diehl, Zauberman en Barasch “…. kan het maken van foto’s ons meer betrokken laten voelen bij het moment zolang we foto’s maken van dingen die we leuk vinden en we geen activiteiten fotograferen die onze volledige aandacht behoeven.” En dat heeft een positieve invloed op je humeur. “Uit wetenschappelijk bewijs blijkt…

Het toejuichen en liefhebben van jezelf, anderen en het leven is misschien wel het belangrijkste wat jekunt doen! Het overlijden van mijn zus en van mijn moeder heeft mij dit wel geleerd. Onstuimige ervaringen vormen ons brein, maar we kunnen ons brein ook boetseren door bewust tekiezen om momenten van plezier, liefde en voldoening met…

Neurologisch wetenschappelijk onderzoek naar de effecten op onze hersenen van kunst maken of naar kunst kijken wordt neuro-esthetica genoemd. Kunst is goed voor je hersenen blijkt uit neuro-esthetisch onderzoek. Elke vorm van ervaring van schoonheid, visueel of muzikaal, heeft letterlijk invloed op de delen van onze hersenen waarmee wij beslissingen nemen, stelt vooraanstaand neurobioloog…

Natuur is goed voor je en verricht wonderen voor je welzijn. Zelfs het bekijken van natuurfoto’s kan stress-verlagend werken. Dit is uit onderzoek van wetenschappers aan het Nederlandse VUMC (Vrije Universiteit Medisch Centrum) gebleken. Met je camera of telefooncamera de natuur ingaan om daar phofulness/mindful te fotograferen heeft als doel dat je de natuur op…

“Listen to the wind, it talks. Listen to the silence, it speaks. Listen to your heart, it knows.”― Native American Proverb Om te kunnen luisteren naar de wind, de stilte en jouw hart (emoties), is het nodig om met je aandacht in het hier en nu te zijn. Tijd te nemen om bewust innerlijke en…

Fotografie kan de mentale (cognitieve) veroudering vertragen. Een wetenschappelijke studie waaraan 221 mensen in de leeftijd van 60 tot 90 jaar in deelnamen, toonde aan dat de groep die betrokken was bij het ontwikkelen van een nieuwe vaardigheid zoals (digitale) fotografie een aanzienlijke verbetering van het geheugen ervaarde, vergeleken bij de deelnemers die activiteiten uitvoerden…



