Fotografie en de wonderen van de natuur

Natuur is goed voor je en verricht wonderen voor je welzijn.

Zelfs het bekijken van natuurfoto’s kan stress-verlagend werken. Dit is uit onderzoek van wetenschappers aan het Nederlandse VUMC (Vrije Universiteit Medisch Centrum) gebleken.

Met je camera of telefooncamera de natuur ingaan om daar phofulness/mindful te fotograferen heeft als doel dat je de natuur op een meer betrokken manier ervaart en in je opneemt. . Zodra je weer ondergedompeld wordt in je dagelijkse beslommeringen heb je zo de mogelijkheid om met je eigen natuurfoto’s de stress van het moment te verlagen. En je kunt, steeds weer, jouw eigen natuurmoment herbeleven.

Uit verschillende onderzoeken blijkt waarom tijd doorbrengen in de natuur en die bewust ervaren zo’n positieve invloed heeft op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hieronder een piepkleine greep uit onderzoeken over dit onderwerp en de resultaten daarvan.

In juli 2018, publiceerde Science Daily een samenvatting van de resultaten van een grootschalig onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van East-Anglia, gebaseerd op 140 studies waarbij 290 miljoen mensen waren betrokken in 20 landen, met de mededeling: “Een nieuw, vandaag gepubliceerd rapport onthult dat blootstelling aan groene ruimte het risico op diabetes type II, hart- en vaatziekten, voortijdige sterfte, vroeggeboorte, stress en hoge bloeddruk vermindert.”

Hunter (Universiteit van Michigan) stelt dat het stresshormoon cortisol aanzienlijk daalt wanneer we 20 tot 30 minuten per dag ergens wandelen of zitten waar we ons in contact voelen met de natuur.

Een ander onderzoek, uitgevoerd door Berman en zijn collega’s aan de Universiteit van Michigan, concludeerde dat een wandeling door een natuurlandschap meer voordelen bevat voor je mentale (cognitieve) functies dan een wandeling door een stedelijk landschap.

De resultaten toonden aan dat de prestaties van deelnemers aan de [geheugen]test met bijna 20% verbeterden na een wandeling tussen de bomen. Ter vergelijking: de deelnemers die aan een drukke straat waren blootgesteld, verbeterden hun resultaten niet op betrouwbare wijze.”

McRobert vat de resultaten van een studie van de Universiteit van Derby en het Britse The Wildlife Trusts mooi samen: “De natuur is geen wondermiddel tegen ziektes. Maar door ermee in wisselwerking te treden, er tijd in door te brengen, het te ervaren en te waarderen, kunnen we de vruchten ervan plukken dat we ons gelukkiger en gezonder voelen.