Zoektocht naar straatkunst

 

  Neurologisch wetenschappelijk onderzoek naar de effecten op onze hersenen van kunst maken of naar kunst kijken wordt neuro-esthetica genoemd.

Kunst is goed voor je hersenen blijkt uit neuro-esthetisch onderzoek. Elke vorm van ervaring van schoonheid, visueel of muzikaal, heeft letterlijk invloed op de delen van onze hersenen waarmee wij beslissingen nemen, stelt vooraanstaand neurobioloog Semir Zeki.

Vandaar dat we in deze opdracht op zoek gaan naar straatkunst.  Maar voordat we beginnen wil ik eerst nog een leuk feitje met jullie delen:

"In 1992 is een groep jongeren afgedaald in een Franse grot om met stalen borstels graffiti te verwijderen, waarbij ze ook een deel van een 15.000 jaar oude afbeelding van een bizon verwijderden."

De opdracht:

Het belangrijkste wanneer je in phofulness aan het fotograferen bent, is dat je een foto maakt die jou een speciaal gevoel geeft. Een perfect plaatje maken is niet het doel.

Neem je tijd (minimaal een uur).

Wanneer je de voordeur van je huis uitstapt kun je overal in jouw stad of dorp straatkunst vinden. Bij deze opdracht is het niet nodig dat je naar een specifieke locatie gaat.

Voordat je begint met wandelen haal je eerst twee of drie keer diep adem. Zodra je begint met wandelen ga je direct op zoek naar het door jou gekozen thema.
Kijk tijdens je wandeling ook bewust naar boven en naar beneden. Kijk naar links en naar rechts. En vergeet niet ook even naar achteren te kijken.

Wanneer je een straatkunstwerk hebt gevonden dat jou aanspreekt, bekijk het dan ook eens vanuit een laag standpunt. Ga door je knieën. Of zoek juist de hoogte op. Loop eens rond op de door jou gekozen plek om de directe omgeving nog beter te verkennen. Vanaf welke standpunten kun je dit straatkunstwerk vastleggen? Welke elementen van de omgeving wil je toevoegen aan jouw beeld en dus aan je verhaal? Luister ook naar de geluiden om je heen. Kortom, gebruik je zintuigen om de omgeving goed in je op te nemen.

Een straatkunstwerk gevonden dat je wilt fotograferen? Haal weer twee tot drie keer diep adem en probeer dan twee of drie foto's te maken vanuit verschillende standpunten. Voeg in elke foto wat andere elementen toe van de omgeving. Zo kun je in de ene foto de straat toevoegen, terwijl je in een andere foto een voorbijganger toevoegt aan het beeld. Ook kun je ervoor kiezen in te zoomen op de details van het kunstwerk. Deze manier van fotograferen kan je bij meerdere straatkunstwerken toepassen die je tijdens je wandeling tegenkomt en vast wilt leggen.

Trakteer jezelf aan het einde van de wandeling op iets lekkers in een gezellig café, restaurant of thuis.

Pas daarna kies je de foto waar je het meest blij van wordt.

Kortom, vergeet het perfecte plaatje. Je hebt een ander doel: ervaar het moment, leg het vast en geniet van de omgeving.

Extra tip:

  • Wil je van deze opdracht een dagtripje maken? In Rotterdam en Utrecht zijn ‘street-art tours’ waaraan je kunt deelnemen.
  • Of je kunt op de bonnefooi naar bijvoorbeeld Amsterdam gaan, waar het wemelt van de straatkunst, om op zoek te gaan naar straatkunst die jou aanspreekt.

Succes!!

 


*Opdracht: Geometrische vormen

*Opdracht: Geometrische lijnen

*Opdracht: Vang het goud