Maak je brein gelukkig. Ga reizen en fotografeer je avonturen!

Capture the moments of today that will wow your heart tomorrow”

Neurowetenschappers hebben onderzocht wat het verkennen van onbekende bestemmingen en het fotograferen van speciale momenten tijdens een dagje weg of een avontuurlijke reis betekent voor je gevoel van geluk. Zij kwamen tot de conclusie dat het werkelijk wonderen kan doen voor je gevoel van geluk. Het geeft je brein een oppepper, laat je stralen van vreugde en verbetert zowel je geheugen als je creatieve denkvermogen.

Lees hieronder wat (solo)reizen en fotograferen tijdens je avonturen doet met je brein en met je geluksgevoel.

Krijg in deze blog ook Fotografietips die helpen om je (solo)reis onvergetelijk te maken.

 Een onbekende omgeving verkennen kan je geluksgevoel een boost geven.

Een veranderende omgeving stimuleert je hersenen op nieuwe, creatieve manieren te denken en te kijken. Volgens wetenschappers verandert het bezoeken van onbekende plekken onze neurochemie, waardoor we de wereld om ons heen anders zullen waarnemen en ervaren.

Neurale paden worden beïnvloed door omgeving en gewoonten! Dat betekent ook dat ze gevoelig zijn voor verandering: nieuwe geluiden, geuren, taal, smaken, sensaties en bezienswaardigheden wekken verschillende synapsen in de hersenen op en hebben het potentieel het brein te hervormen.”  

Volgens neurowetenschapper Paul Nussbaum van de Universiteit van Pittsburgh kan reizen je hersenen stimuleren en de groei van nieuwe verbindingen in de hersenmassa stimuleren. Het sleutelbegrip [een belangrijk kader voor de ideeën en vraagstukken die we onderzoeken] is de link tussen nieuwe ervaringen en het genereren van dendrieten in de hersenen.

Dendrieten zijn takachtige extensies die groeien uit hersenneuronen. Hun rol is de overdracht van informatie tussen verschillende hersengebieden makkelijker te maken. Kortom, hoe groter uw aantal functionerende dendrieten, hoe beter uw hersenen zullen presteren. Dit bevordert het actief houden van cognitieve functies zoals geheugen en aandacht”

Je wordt gelukkiger van verschillende soorten ervaringen.

Catherine Hartley, assistent-professor aan de afdeling Psychologie van de New York University, geeft deze toelichting: Onze resultaten wijzen uit dat mensen zich gelukkiger voelen als ze meer variatie hebben in hun dagelijkse routines, wanneer ze naar nieuwe plaatsen gaan en een breder scala aan ervaringen opdoen.”

Het opdoen van nieuwe en verschillende soorten ervaringen heeft een positief effect op je emoties en geluksgevoel, blijkt uit MRI-scans. De scans lieten een verhoogde interactie zien tussen de hippocampus en het corpus striatum. Dit zijn hersengebieden die geassocieerd worden met het verwerken van nieuwe en aangename ervaringen, maar ook met beloningen.

Welke voordelen ervaart je brein als je solo de wereld verkent?

Neurowetenschappers hebben ontdekt dat we meer van een ervaring genieten als we alleen op avontuur gaan. Ook is gebleken dat alleen reizen ertoe leidt dat we meer openstaan voor het verkennen van verschillende perspectieven. Kortom, alleen reizen stelt je in staat onafhankelijker te denken en nieuwe contacten te leggen met mensen met diverse achtergronden.

Wanneer je alleen reist, heb je de vrijheid de wereld op je eigen tempo te ontdekken. Het is niet alleen leuk, het daagt je ook uit obstakels te overwinnen en doelen te bereiken. Dat zorgt ervoor dat het dopaminesysteem in je hersenen wordt geactiveerd. Dat leidt dan weer tot een gevoel van zelfvertrouwen en voldoening. Tegelijkertijd ontwikkel je een nieuwe kijk op de wereld en zul je je emoties beter kunnen begrijpen en sturen.

Het effect van de kracht van emoties op hoe je de wereld ervaart.

Emoties bepalen hoe je de wereld ziet, op welke manier je beslissingen neemt en hoe jij je herinneringen ordent.

Psychologisch en neurowetenschappelijk studies hebben aangetoond dat emoties en de verwerking van prikkels in de hersenen nauw met elkaar verbonden zijn. Informatieverwerking in je brein (het cognitieve proces) speelt een belangrijke rol bij het uitlokken van emotionele reacties. Deze emoties zijn op hun beurt weer betrokken bij de verwerking en evaluatie van prikkels die het brein ontvangt.

Volgens de “Broaden and Build Theory” van Barbara Fredrickson versterken positieve emoties je denk- en gedragspatronen. Zo hebben verschillende studies aangetoond dat het ervaren van positieve emoties zoals vreugde, liefde, ontspanning en voldoening kan leiden tot meer creativiteit, cognitieve flexibiliteit, betere probleemoplossende vaardigheden en sterkere sociale relaties.

 Focus op de dingen die je beloningsysteem stimuleren.

Je zult merken dat het aantal positieve ervaringen dat je opdoet toeneemt wanneer je er bewust naar streeft meer momenten te beleven waar je vrolijk van wordt! Zelfs wanneer de dagelijkse sleur en drukte je helemaal lijken op te slokken. Want het beloningssysteem in ons brein draait om het ervaren van plezier, het koesteren van verlangens en het vergaren van kennis.

Door heel bewust foto’s te maken tijdens je (solo)reizen, verbeter je je geheugen en je creatief denkvermogen.

Terwijl tijd wordt gemeten in minuten, worden onze herinneringen gemeten in momenten.”

Wanneer je met volledige focus en intentie foto’s maakt van de plekken die jou fascineren tijdens je (solo)reizen, zul je ontdekken dat dit een boost geeft aan je zelfvertrouwen en een positieve invloed heeft op zowel je geheugen als je creatieve denkvermogen.

Fotografie is niet alleen een kunstvorm waarin je je persoonlijke expressie kunt laten zien, het is ook een geweldige manier om herinneringen levendig te houden. Dus als je op reis gaat, alleen of met anderen, waarom zou je fotograferen dan niet als een soort geheugenoefening gebruiken? Het is een geweldige manier om je te concentreren op de kleine details en emoties die met elkaar verbonden zijn. Zo blijven die bijzondere momenten voor altijd bewaard! 

Hoe meer iemand fotografie beoefent, hoe meer zij gedwongen worden te observeren en de wereld anders te zien.”

Het gebruik van een camera moedigt je aan dingen op te merken die mensen normaal gesproken zouden missen. Het stimuleert je om jezelf vragen te stellen. Zoals wat jij graag zou willen fotograferen, waarom je iets de moeite waard vindt om te fotograferen, of wat je heeft geïnspireerd om dat specifieke moment, persoon en/of object vast te leggen. Samengevat, het nemen van foto’s wekt intense nieuwsgierigheid op naar de wereld om je heen.

Nieuwsgierig zijn en creatieve inspanningen nastreven, biedt je de mogelijkheid nieuwe interesses te ontdekken, onbekend terrein te verkennen, kwaliteiten te ontwikkelen en pauzes te nemen. Kortom, werken aan het ontwikkelen en maximaliseren van je creativiteit zal je leven verrijken. Zoals psycholoog Shelley Carson van Harvard University het stelt: “Als je eenmaal beseft dat je creatief kunt zijn, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.”

We lijken bedraad te zijn om plezier te beleven aan creatieve gedachten. Er zijn neurale beloningen voor creatief denken, en dat kan onze soort in staat stellen zich aan te passen aan omstandigheden.” (John Kounios PhD, Drexel University, Philadelphia, USA)

Creatief zijn [tijdens het reizen] heeft een aantal voordelen:

  • Helpt stress te verlichten: door deel te nemen aan een creatieve activiteit [zoals fotograferen] kun je een mentale toestand bereiken die “flow” of “de zone” wordt genoemd, die kan helpen stress te verminderen en je een kalm gevoel geven. Je hebt misschien een flow-staat ervaren als je ooit de tijd uit het oog bent verloren terwijl je iets deed wat je leuk vond.
  • Geeft je energie: door iets na te streven dat je leuk vindt, kan creatief zijn je energie geven door je aandacht te richten op iets dat je leuk vindt in plaats van stil te staan ​​bij de zorgen of problemen van de dag.
  • Helpt je ​​emoties: therapieën waaronder muziektherapie, danstherapie en kunsttherapie, worden gebruikt om patiënten met verschillende emotionele stoornissen te helpen, zoals depressie en posttraumatische stressstoornis. Door creatief te zijn, kun je je eigen emoties en gevoelens verwerken.
  • Verhoogt je empathie en tolerantie: het is aangetoond dat het kijken naar kunst het gevoel van empathie en tolerantie vergroot ten opzichte van mensen die anders zijn dan jijzelf. Door creatief te zijn en creatieve activiteiten na te streven, kun je meer leren over andere mensen en culturen. [Uit onderzoek is gebleken dat fotograferen met meer focus ervoor zorgt dat je je meer betrokken voelt in het moment en bij de persoon of het object dat je vastlegt.]
  • Verhoogt de plasticiteit van de hersenen: je hersenen maken gedurende je hele leven verbindingen en veranderingen. Het creëren van kunst kan de communicatie tussen verschillende delen van de hersenen stimuleren en men denkt dat het hebben van goed verbonden hersenen belangrijker is voor zaken als intelligentie dan de enorme omvang van verschillende hersenstructuren.”

Je beste creatieve werk

De juiste neuro-chemische cocktail voor je beste creatieve werk is volgens Baba Shiv [PhD, Stanford Graduate School of Business, Stanford University] een hoog niveau van zowel serotonine als dopamine. “Dit zorgt voor een toestand waarin je kalm maar energiek bent”, zegt hij.

Eén van de beste manieren om deze juiste cocktail te creëren, is onbekende plekken te verkennen tijdens een dagje weg of wanneer je op reis bent. Vergeet niet dat het belangrijk is dat je alleen de momenten, onderwerpen en plekken fotografeert die het beste passen bij jouw interesses.

Fotografietips die helpen om je (solo)reis onvergetelijk te maken.

  • Kies bewust uit wat, waar en wanneer je met focus wilt fotograferen. Houdt rekening met de natuurlijke lichtomstandigheden. Tijdens het blauwe uurtje (vlak voor zonsopkomst en vlak na zonsondergang) is het licht warm en zacht. Hoe hoger de zon aan de horizon komt te staan, hoe harder de contrasten zullen zijn.
  • Heb je de mogelijkheid om een plek, persoon of object op verschillende momenten te fotograferen, doe dit dan. Je zult merken dat steeds andere dingen je opvallen.
  • Kies bewust hoe je met je tijd wilt omgaan. Neem rustpauzes. Je kunt wel veel in een kort tijdsbestek willen proppen, maar je brein neemt na een paar uur activiteit niet zoveel meer op.
  • Heb voorpret! Zoek informatie op internet, in de bibliotheek of koop boeken over je bestemming(en) voordat je op pad bent. Het reisschema hoeft niet rotsvast te staan, maar weten wat je wilt zal helpen tijdens het fotograferen. Het geeft je ruimte om dingen te ontdekken en te ervaren die je anders over het hoofd zou zien.
  • Maak meerdere foto’s vanuit verschillende standpunten en perspectieven. Stel jezelf de vraag; ‘Welke mogelijkheden zijn er om vanuit een hoog, laag, ver en dichtbij standpunt/perspectief het onderwerp te fotograferen?”
  • Neem de tijd om eerst al je zintuigen te gebruiken om je locatie waar te nemen voor je begint met fotograferen.

 Genoeg wetenschappelijke redenen om vaker tijd vrij te maken om (solo) de wereld om je te verkennen met behulp van je camera en dat kan dicht bij huis zijn of met een verre reis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *