Hoe muziek invloed heeft op hoe we de wereld ervaren en vastleggen.

Het beluisteren van je favoriete muziek tijdens het fotograferen leidt tot een bijzondere verzameling foto’s en herinneringen die je niet snel zult vergeten.

Muziek stimuleert je brein om je omgeving met meer aandacht vanuit verschillende standpunten te bekijken. Zo wordt de wereld om je heen kleurrijker en interessanter.

De invloed van muziek op ons lichaam en brein

Laat ik beginnen met een aantal wetenschappelijke feiten over de manier waarop muziek invloed heeft op je lichaam en brein.

Wanneer we onze favoriete muziek horen verwijden onze pupillen, onze bloeddruk en hartslag stijgen, terwijl de elektrische geleiding van onze huid afneemt. Ook het cerebellum wordt gestimuleerd. Dit hersengebied (de kleine hersenen) is o.a. verantwoordelijk voor lichaamsbeweging. Tot slot wordt meer bloed naar de spieren in onze benen geleid, waardoor we de neiging hebben te bewegen en mee te swingen.

Maar muziek beïnvloedt ook onze emoties. Neuro-imaging studies tonen aan dat het luisteren naar muziek bepaalde gebieden in de hersenen activeert, waaronder de amygdala, de hippocampus en de neurale paden die dopamine produceren. De aanmaak van dopamine leidt tot meer energie, vreugde, ontspanning en andere positieve gevoelens.

De invloed van muziek op onze cognitieve en creatieve capaciteiten.

De Ohio Wesleyan University heeft door onderzoek aangetoond dat het luisteren naar ontspannende muziek met repetitieve ritmes en weinig inhoud onze concentratie, focus en cognitieve vaardigheden verhogen. Elke muziekstijl kan creativiteit stimuleren en mensen helpen bij het nemen van snelle besluiten, stelt Gabriela Ilie, universitair hoofddocent psychologie en neurowetenschappen (Dalhousie University, Canada). Van invloed zijn vooral de eigenschappen van de muziek, stelt Ilie. 

Resultaten uit verschillende studies tonen aan dat klassieke muziek, trance/deephouse, binaurale beats* en natuur- of omgevingsgeluiden het nuttigst zijn bij het verhogen van concentratie en cognitieve vaardigheden. Maar   zolang muziek je in een positieve stemming kan brengen of je “opwinding” kan verhogen, zullen de cognitieve voordelen worden verbeterd.” Een andere studie suggereert dat het luisteren naar vrolijke muziek het ‘out of the box’-denken bevordert. En dat is een sleutelelement van creativiteit.

Wetenschappelijk bewezen: Muziek veranderd hoe we waarnemen.

Het luisteren naar vrolijke of juist droevige muziek kan zelfs de manier waarop wij de wereld waarnemen beïnvloeden en veranderen.” schrijven onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

“Wetenschapper Jacob Jolij en studente Maaike Meurs van de afdeling Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen laten in een nieuwe studie zien dat de invloed van muziek op waarneming nog verder gaat: zelfs als er niets te zien is, zien mensen toch soms vrolijke gezichten als ze naar vrolijke muziek luisteren, en droevige gezichten als ze naar droevige muziek luisteren.”

De invloed van muziek op hoe we kunst ervaren

Muziek heeft ook impact op de manier waarop we een kunstwerk ervaren, zo bleek uit een onderzoek waarbij 142 personen een abstract schilderij van Wassily Kandinsky moesten beoordelen terwijl op de achtergrond muziek werd afgespeeld.
Het onderzoek toonde aan dat de mate waarin de deelnemers de achtergrondmuziek plezierig vonden een aanzienlijke invloed had op de waardering voor het schilderij zelf.

Muziek als inspiratiebron voor schilders

Kunstenaars laten zich op hun beurt beïnvloeden door muziek tijdens het maken van hun kunstwerken. Veel schilders beweren dat de muziek waar zij naar luisteren van invloed is op hun kleurkeuzes. Bij het luisteren naar nummers die worden gedomineerd door bas en beats, hebben zij de neiging meer donkere, meer verzadigde kleuren te kiezen. Als de muziek ontspannend en langzaam is, is het kleurengamma van het schilderij eerder pastel, zonder bijzonder heldere vlekken en contrastmotieven.”

De invloed van muziek op de werk-flow tijdens het fotograferen

Uit de hierboven genoemde onderzoeken kan worden geconcludeerd dat luisteren naar muziek ook tijdens het fotograferen zowel het waarnemingsvermogen als het creatieve  proces bevordert.

Samengevat: Het luisteren naar je favoriete muziek kan een waardevolle bijdrage leveren aan het vastleggen van scènes, voorwerpen en/of personen. Zelf ervaar ik dat het afspelen van muziek tijdens het fotograferen mijn focus verbetert. Ook merk ik dat mijn keuze van muziek een directe invloed heeft op de onderwerpen die ik wil vastleggen en hoe ik ze wil vastleggen. Het aantal beats per minuut speelt daarbij een rol. Maar het luisteren naar muziek tijdens het fotograferen heeft nog een extra voordeel.

Muziek en je geheugen

Muziek [net zoals een foto] kan vergeten deuren naar je geheugen openen”, zegt Andrew Budson, hoofd cognitieve en gedragsneuroloog van het Center for Translational Cognitive Neuroscience van Veterans Affairs Boston Healthcare System.

Uit eigen ervaring weet je vast dat het bekijken van foto’s of het luisteren naar bepaalde muziekstukken herinneringen bij je oproept, zoals ook geuren dat kunnen doen. Het meest beroemde voorbeeld van dat laatste is de geur van Madeleine cakejes voor de hoofdpersoon uit de romancyclus À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) van Marcel Proust.

Hoe intenser de emoties waren tijdens zulke momenten, hoe makkelijker je zulke herinneringen terug kunt halen.

Fotograferen en je geheugen

Tijdens het fotograferen word je aangemoedigd je omgeving en de details ervan bewust waar te nemen. Zodra je je focus richt op wat er om je heen gebeurt krijg je een dieper inzicht in zowel je omgeving als het moment zelf. Dat zorgt ervoor dat het beter wordt opgeslagen in je geheugen. Zoals geldt voor het luisteren naar muziek: ervaar je positieve emoties op het moment waarop je fotografeert, dan zal dat moment nog dieper in je geheugen worden gegrift.

Fotograferen kan een positief effect hebben op je humeur

Hoewel je misschien denkt dat het maken van foto’s afbreuk kan doen aan het plezier in alledaagse activiteiten, suggereert onderzoek van de American Psychological Association dat mensen die foto’s maken van hun ervaringen meestal meer genieten van de gebeurtenissen dan mensen die dat niet doen.”

Volgens de Amerikaanse wetenschappers Diehl, Zauberman en Barasch “…. kan het maken van foto’s ons meer betrokken laten voelen bij het moment, zolang we foto’s maken van dingen die we leuk vinden en we geen activiteiten fotograferen die onze volledige aandacht behoeven.” En dat heeft een positieve invloed op je humeur.

Kortom

Door naar je favoriete muziek te luisteren tijdens het fotograferen zet je meerdere onderdelen van je hersenen als het ware aan. Deze verhoogde activiteit kan een grotere opslag van informatie mogelijk maken; een impuls geven bij het opwekken van creatieve beelden en het vrijgeven van heilzame endorfine in de hersenen, zoals serotonine [en/of dopamine], dat een gevoel van welzijn en ontspanning kan geven.”

Dit alles kan een positief effect hebben op hoe jij de wereld om je heen ervaart en op het creatieve proces tijdens het fotograferen.

*Binaurale beats is een technologie die twee verschillende tonen genereert, een toon voor het linkeroor en een andere (iets verschillende toon) voor het rechteroor.  Binaural beats voor super focus en diepe slaap (meditationmoments.nl)

Ga mee op de Phofulness foto-expeditie.

Wil je een middag samen met mij op een foto-expeditie? In een paar uur leer je hoe je jouw favoriete muziek gebruikt om kleine kunstwerken van je snapshots te maken.

Wat kan je onder andere verwachten:

  • Deze foto-expeditie belooft je een onvergetelijke, vrolijke en ontspannen middag. Je krijgt tips om composities te maken tijdens het fotograferen. Deze tips helpen je om je omgeving op een originele manier vast te leggen, waardoor je de wereld met nieuwe ogen bekijkt terwijl jij je laat inspireren door je favoriete muziek.
  • Je krijgt opdrachten waardoor je je dagelijkse verplichtingen even vergeet en je tempo vertraagt.
  • Je krijgt fotografieopdrachten om de compositietips die je krijgt te oefenen.

Klik hier voor de datums en locaties

Deze Expedities zijn nu afgeprijsd van 34,99 naar 19,99 inclusief een welkomstdrankje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *