Fotografie en Emoties

Volgens de Amerikaanse wetenschappers Diehl, Zauberman en Barasch “…. kan het maken van foto’s ons meer betrokken laten voelen bij het moment zolang we foto’s maken van dingen die we leuk vinden en we geen activiteiten fotograferen die onze volledige aandacht behoeven.” En dat heeft een positieve invloed op je humeur.

Uit wetenschappelijk bewijs blijkt dat positieve emoties je leven langer en gezonder kunnen maken.”  Positieve emoties en het ondernemen van activiteiten die ontspannend werken kan stress verminderen, wat een positief effect heeft op je gezondheid.

In een ander onderzoek, uitgevoerd door Cowen en Keltner (Universiteit van California, Berkeley) worden 27 verschillende emoties benoemd. *

Emoties, positieve en negatieve, zijn het gevolg van ervaringen die we in ons leven opdoen. Ze uiten zich in herinneringen en/of gedachten die we hebben.
Hoe wij nu denken is toe te schrijven aan situaties en emoties die wij in het verleden hebben ervaren. Die ervaringen hebben weer invloed op de keuzes die wij in de toekomst gaan maken. En dat heeft op zijn beurt weer invloed op ervaringen en emoties die daarna volgen.

Weer een ander wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in normale omstandigheden positieve emoties zoals geluk, interesse, tevredenheid, enz., de mentale (cognitieve) flexibiliteit verbeterd en het concentratievermogen vergroot.

Met phofulness/mindful fotografie wordt de focus gelegd op de objecten en situaties die positieve emoties bij je opwekken.
Door regelmatig op die manier aan het werk te gaan zul je merken dat je onbewust steeds meer op zoek gaat naar dingen die je gelukkig maken, ook wanneer je niet aan het fotograferen bent.

* Bewondering, aanbidding, waardering voor schoonheid/kunst, geamuseerdheid, bezorgdheid, ontzag, ongemak, verveling, kalmte, verwarring, hunkering, walging, empathische pijn, vervoering, afgunst, opwinding, angst, afschuw, belangstelling, plezier, nostalgie, romantiek, verdriet, tevredenheid, seksueel verlangen, sympathie, triomf.