Opdracht: Fotografie en kleur

Kleuren hebben een grote betekenis voor mensen. Ze kunnen dan ook een grote rol spelen in fotografie.

"Je gevoelens over kleur zijn vaak diep persoonlijk en zijn geworteld in je eigen ervaring of cultuur. Hoewel de kleur wit in veel westerse landen wordt gebruikt om zuiverheid en onschuld te vertegenwoordigen, wordt het in veel oosterse landen gezien als een symbool van rouw."

Nu naar de opdracht:

Het allerbelangrijkste wanneer je in phofulness aan het fotograferen bent, is dat je een foto maakt die voor jou een speciaal gevoel creëert. Het gaat hier niet om het creëren van het perfecte plaatje.

Neem je tijd! Minimaal een kwartier.

Zet je telefoon op vliegtuigstand, vooral wanneer je met de camera van je telefoon gaat fotograferen. Op deze manier kun je echt even ongestoord het moment ervaren.

Kies een plek en ga ergens zitten. Haal twee of drie keer even diep adem. Daarna kijk je met aandacht rond. Kijk eens naar boven, kijk naar beneden, kijk naar links en kijk naar rechts. Vergeet ook niet even naar achteren te kijken. Luister naar de geluiden om je heen en gebruik ook je andere zintuigen om de omgeving goed in je op te nemen.

Misschien komen er allerlei gedachtes in je op die met van alles te maken hebben, behalve met dat moment zelf. Ga daarom eens op zoek naar de kleur die jou het meeste aanspreekt.

Zodra je een object hebt gevonden met een kleur waar jij blij van wordt, ga het dan eens nader onderzoeken. Wat voor structuur heeft het object? Welke kleur heeft de achtergrond? Hoe schijnt het (zon)licht op dit object? Bekijk het object eens vanuit verschillende standpunten. Verandert de kleur van het object? Veranderen de lijnen misschien? Of het spel van licht en schaduw? Enzovoort.

Heb je dit gedaan, maak dan eens drie verschillende foto's van het object. Maar houd in gedachten dat de kleur je hoofdonderwerp is in deze foto’s. Beoordeel daarna welke foto jou het meest blij maakt.

Nogmaals, het gaat niet om het perfecte plaatje, het gaat om het ervaren van de kleur.

Succes!


*Opdracht: Jouw moment met Kerst

*Opdracht: Geometrische vormen

*Opdracht: Geometrische lijnen