Opdracht: Jouw Moment met Kerst

"De vreugde rond Kerstmis kan invloed hebben op sommige chemische stoffen in je hersenen (dopamine en serotonine), die je geluksgevoel beïnvloeden. Van dopamine is bekend dat het betrokken is bij beloningsgericht gedrag en bij plezier zoeken. Van serotonine wordt verondersteld dat het ons gevoel van eigenwaarde en verbondenheid verhoogt. Dus als mensen het hebben over 'kerstsfeer' zitten ze er misschien niet ver naast."

Kerst kan natuurlijk zijn drukke, stressvolle momenten hebben. En uiteraard maak je genoeg foto's van de liefdevolle momenten die er tijdens de kerstdagen aanwezig zijn. Wil je toch even momenten creëren waarop je bewust en met aandacht de kleine details waarneemt? De mogelijkheid creëren om te focussen op het vastleggen van die details? Zodat je objecten en situaties kunt vastleggen die je anders door de drukte misschien over het hoofd zou zien? Probeer deze oefening dan eens. Een extra voordeel is dat zulke detailfoto's een mooie toevoeging kunnen zijn voor een eventuele fotocollage.

De opdracht:

Het belangrijkste wanneer je in phofulness aan het fotograferen bent, is dat je een foto maakt die bij jou een speciaal gevoel oproept. Het gaat beslist niet om het creëren van het perfecte plaatje.

Het kost minimaal 3 minuten per object. Jij bepaalt hoeveel objecten je wilt fotograferen. En je kan voor ieder object een ander tijdstip kiezen.

Tijdens de kerst is er niet veel tijd voor jezelf als het huis vol familie en/of vrienden zit. Ook niet wanneer het je eigen huis niet is. Toch kun je even momenten pakken om met aandacht naar je omgeving te kijken. Haal in jouw korte moment even twee of drie keer diep adem en ga dan pas op zoek naar objecten om te fotograferen.

Hieronder een paar voorbeelden van objecten die je tijdens de kerst in je omgeving kunt bestuderen en binnen drie minuten kunt vastleggen.

1. Genoeg kerstballen en ornamenten te vinden tijdens de kerst. Zoom eens in op één van deze ornamenten. Hoe valt het licht hierop? Zie je een reflectie in een kerstbal of kerstornament? Ook leuk om zo een selfie te maken wanneer je jezelf ziet in één van deze kerstballen (ornamenten). Enzovoort.

2. Fotografeer een brandende kaars. Probeer eens in te zoomen op een onderdeel van de kaars. Kijk bijvoorbeeld eens hoe het kaarsvet naar beneden druipt. Of kijk naar het spel van het vlammetje. Misschien vind je de kandelaar wel heel mooi waar de kaars in staat en wil je die vastleggen. Of pak je camera of (telefoon)camera en fotografeer de kaars eens van bovenaf als de kaars op een mooie ondergrond staat. Enzovoort.

3. Vaak wordt tijdens de kerst extra aandacht besteed aan het dekken en versieren van de tafel. Zoom eens in op een decoratie die gebruikt is. Welke kleuren zijn er gebruikt? Staan er naambordjes om aan te geven waar mensen zitten? Welke vorm hebben deze naambordjes dan? Ga op zoek naar contrasten van kleuren. Naar licht en donker. Of naar verschillende materialen (hout, papier of stof bijvoorbeeld). Enzovoort.

Tijdens de korte momenten die je besteedt aan de details, draait het voornamelijk om het inzoomen. De focus ligt op het kleine. Hieronder nog een paar voorbeelden waar je op in kunt zoomen.

* Op aanwezige kerstmannen, sneeuwpoppen, rendieren of kerststal
* Op de kerstchocolaatjes, koekjes of gebak
* Op reflecties van andere glimmende objecten
* Op details van servies en bestek
* Op specifieke gerechten en drank
* Op cadeaupapier, verpakking en lint
* Enzovoort

Zodra je een object hebt gevonden waar je blij van wordt, fotografeer het dan vanuit drie verschillende standpunten. Het gaat om het ervaren van de details van een liefdevolle, warme en gezellige kerst, niet om het perfecte plaatje.

Met een paar kleine aanpassingen kun je deze opdracht ook uitvoeren op oudejaarsdag en -avond en de jaarwisseling.

Ik wens jullie hele fijne feestdagen toe!


*Opdracht: kleur

*Opdracht: Geometrische vormen

*Opdracht: Geometrische lijnen