Opdracht: Geometrische Vormen

"De wetenschap die de invloed van vormen op mensen bestudeert, staat bekend als de psychologie van vormen."

Een goed voorbeeld is architectuur, waar vormen een cruciale rol spelen. Maar architectuur is zoveel meer dan het bedenken en ontwerpen van gebouwen.

We weten nu, bijvoorbeeld, dat gebouwen en steden onze gemoedstoestand en ons welzijn kunnen beïnvloeden, en dat gespecialiseerde cellen in het gebied van de hippocampus in onze hersenen reageren op de geometrie en indeling van de ruimtes waarin wij leven."

Overal waar we kijken zien we vormen, zo ook in de natuur. In deze phofulness fotografie opdracht gaan we op zoek naar vormen.

De opdracht:

Het allerbelangrijkste wanneer je in phofulness aan het fotograferen bent, is dat je een foto maakt die jou een speciaal gevoel geeft.  Het gaat hier niet om het creëren van het perfecte plaatje.

Neem je tijd (minimaal een kwartier).

Zet je telefoon op vliegtuigstand. Vooral wanneer je met de camera van je telefoon gaat fotograferen. Op deze manier kan je echt even ongestoord het moment ervaren.

Kies een plek en ga ergens zitten. Haal twee of drie keer diep adem. Daarna kijk je rond. Kijk eens naar boven, kijk naar beneden, kijk naar links en naar rechts. Vergeet niet ook even naar achteren te kijken. Luister naar de geluiden om je heen en gebruik ook je andere zintuigen om de omgeving in je op te nemen.

Er zullen misschien allerlei gedachten in je opkomen die met van alles te maken hebben, behalve met het moment zelf. Ga daarom eens opzoek naar een vorm (vierkant, rechthoek, driehoek, ovaal, enzovoort) die jou het meeste aanspreekt.

Zodra je de vorm hebt gevonden die je wilt fotograferen, ga die dan eens nader onderzoeken. Wat voor structuur heeft de vorm of het object? Welke kleur heeft de vorm of het object? Hoe schijnt het (zon)licht op de vorm of het object? Bekijk het object eens vanuit verschillende standpunten. Wat verandert aan de vorm of het object? De lijnen misschien? Het perspectief? Het spel van licht en schaduw? Enzovoort.

Heb je dit gedaan, maak dan eens drie verschillende foto's. vanuit drie verschillende standpunten. Met in gedachten dat de vorm je hoofdonderwerp is in deze foto's. Daarna beoordeel je van welke foto jij het meest blij wordt.

Zoek dus niet naar het perfecte plaatje, maar ervaar en geniet van het moment.

Succes!


*Opdracht: Jouw moment met Kerst

*Opdracht: kleur

*Opdracht: Geometrische lijnen