Opdracht: Vang het Goud

"Genieten van een prachtige zonsondergang en de daarbij behorende positieve emoties, kan volgens onderzoek bijdragen aan verbeterd welzijn."

Fotografen gebruiken de uitdrukking “het gouden uur” om het tijdvak aan te geven waarin meer indirect zonlicht aanwezig is. In Nederland is dat ongeveer een uur voor zonsondergang en een uur na zonsopkomst. Het licht is tijdens het gouden uur warmer, roder en zachter. Zodra de zon lager aan de horizon komt te staan, wordt de afstand die het zonlicht moet afleggen steeds groter. Het blauwe licht raakt hierdoor meer verstrooid, waardoor het rode, oranje licht relatief meer aanwezig is.

De opdracht:

Het belangrijkste wanneer je phofulness (mindful) aan het fotograferen bent, is dat je een foto maakt die jou een speciaal gevoel geeft. Het gaat hier dus niet om het creëren van het perfecte plaatje.

Neem je tijd (minimaal 2,5 uur).

Zet je telefoon op vliegtuigstand, vooral wanneer je met de camera van je telefoon gaat fotograferen. Op die manier kun je echt ongestoord het moment ervaren.

Probeer een uur voordat het gouden uur begint op de locatie te zijn waar je de zonsondergang wilt beleven. Neem de tijd om een plek te kiezen die jouw voorkeur heeft. Ga zitten en haal twee of drie keer diep adem. Kijk dan rond. Kijk eens naar boven, kijk naar beneden, kijk naar links en naar rechts. Vergeet niet ook even naar achteren te kijken. Luister naar de geluiden en gebruik ook je andere zintuigen om de omgeving in je op te nemen. Wat voor kleur heeft de lucht nu? Waar staat de zon aan de horizon? Maak er eens een foto van.

Misschien zullen er allerlei gedachten in je opkomen die met van alles te maken hebben, behalve met het moment zelf. Ga nu eens op zoek naar verschillende onderwerpen die jou het meest opvallen om te fotograferen. Fotografeer deze nog niet meteen, tenzij een object of situatie jou direct heel blij maakt. Blijf jezelf afvragen hoe het zonlicht effect heeft op deze onderwerpen. Ga die onderwerpen eens vanuit verschillende standpunten bekijken. Kun je het onderwerp zo plaatsen in het beeldkader dat de langzaam van kleur veranderende lucht de achtergrond van jouw gekozen onderwerp wordt?

Heb je dit gedaan, maak dan een paar verschillende foto's met in gedachten dat de lucht hier een belangrijk onderdeel is van jouw verhaal.

"Het duurt 3 tot 4 minuten vanaf het moment dat het eerste randje van de zon achter de horizon verdwijnt tot aan de ondergang,"  Leg je camera of telefooncamera weg, zodat je even niks aan het doen bent tijdens deze 3 à 4 minuten.

Beoordeel pas nadat de zon volledig onder is gegaan welke foto jou het meest blij maakt. Het gaat niet om het perfecte plaatje, maar om het ervaren van de veranderende horizon tijdens een gouden moment.

Succes!

 


*Opdracht: Jouw moment met Kerst

*Opdracht: Geometrische vormen

*Opdracht: Baden in het bos