Opdracht: Baden in het Bos

"Baden in het bos, dat niets meer of minder is dan in de aanwezigheid van bomen verblijven, werd in 1982 onderdeel van een nationaal volksgezondheidsprogramma in Japan toen het Ministerie van Bosbouw de uitdrukking shinrin-yoku lanceerde en topiary* aanprees als therapie."

"Het is wetenschappelijk bewezen dat de Japanse praktijk van ‘bosbaden’ je gezondheid verbetert"

Een fotowandeling door het bos maken is als baden in het bos, want het is meer dan alleen rondlopen met je camera en foto's maken van alles om je heen. Wanneer je zo’n fotowandeling maakt, zul je met volledige focus je omgeving onderzoeken en bekijken vanuit verschillende perspectieven. Je dompelt je als het ware onder in het bos in een staat van mindfulness.

De opdracht:

Het belangrijkste wanneer je in phofulness aan het fotograferen bent, is dat je een foto maakt die jou een speciaal gevoel geeft. Het hoeft geen perfect plaatje te worden.

Neem je tijd (minimaal twee uur).

Bedenk een thema dat je graag wilt fotograferen. Doe dit voordat je op pad gaat. Dat thema kan bijvoorbeeld lijnen, vormen, kleuren, een specifiek object zijn.
Als je eenmaal op de locatie aankomt waar je wilt fotograferen, haal dan twee of drie keer diep adem voordat je begint met wandelen. Zodra je begint met wandelen ga je direct op zoek naar jouw gekozen thema.

Neem tijdens de wandeling zo nu en dan de tijd om een paar minuten op één plek te blijven. Kies plekken die jou het meeste aanspreken. Haal voordat je op een plek begint met kijken weer twee of drie keer diep adem. Daarna kijk je naar boven en naar beneden. Kijk naar links en naar rechts. En vergeet niet ook even naar achteren te kijken. Ga door je knieën om de omgeving vanuit een laag standpunt te aanschouwen. Of zoek juist de hoogte op. Loop eens rond op jouw gekozen plek om de directe omgeving nog beter te kunnen verkennen. Luister naar de geluiden om je heen en gebruik ook je andere zintuigen om de omgeving in je op te nemen.

Heb je een object of situatie gevonden waarin je jouw gekozen thema terugvindt? Probeer dan twee of drie foto's te maken vanuit verschillende standpunten. Je kunt er ook voor kiezen om in te zoomen op de details van het object of de situatie.

Naast het wandelen en het zoeken naar je gekozen thema, kun je ook even de tijd nemen ergens te gaan zitten. Op deze manier kun je de omgeving in zijn geheel in je opnemen.

Trakteer jezelf aan het einde van de wandeling op iets lekkers in een gezellig café, restaurant of thuis.

Pas daarna kies je de foto waar je het meest blij van wordt.

Kortom, vergeet het perfecte plaatje. Je hebt een ander doel: ervaar het moment, leg het vast en geniet van de omgeving.

Succes!

* Topiary is een kunstvorm waarbij bomen en struiken worden gesnoeid in duidelijke geometrische of fantasievolle vormen. De term verwijst ook naar planten die op deze manier zijn gevormd.


*Opdracht: Geometrische vormen

*Opdracht: Geometrische lijnen

*Opdracht: Vang het goud