Juichen veranderd je brein

Het toejuichen en liefhebben van jezelf, anderen en het leven is misschien wel het belangrijkste wat je
kunt doen! Het overlijden van mijn zus en van mijn moeder heeft mij dit wel geleerd.

Onstuimige ervaringen vormen ons brein, maar we kunnen ons brein ook boetseren door bewust te
kiezen om momenten van plezier, liefde en voldoening met aandacht te ervaren. In de neurowetenschap noemen ze datervaringsafhankelijke plasticiteit“. We kunnen dus deels zelf bepalen hoe we onze hersenen laten veranderen. Deze ontwikkeling is afhankelijk van wat de individuele mens doet, van het leven dat men leidt.

Ongeveer 5 jaar geleden ben ik een fotoverzameling gestart die bestaat uit foto’s van gelukkige momenten in mijn leven. Door deze momenten bewust te ervaren en dichtbij te houden met behulp van de camera heb ik meer vertrouwen gekregen in mijzelf, waardoor ik onbezorgder en vrijer van het leven kan genieten. De foto’s maken de herinneringen tastbaar. Dat zorgt ervoor dat ik er dagelijks aan wordt herinnerd dat ik zelf een grote invloed heb op hoe mijn brein het leven wil zien en ervaren.
Ik voel mij zeer dankbaar dat mijn verzameling blijft groeien, dat ik ooggetuige en deelnemer mag zijn van al die waardevolle momenten. Het heeft mij laten inzien hoe fijn het is om jezelf, anderen en het leven toe te juichen.

Zo heb ik in de afgelopen vijf jaar bijvoorbeeld de mogelijkheid gehad om tijdens het fotograferen in stilte mensen toe te juichen die volop genoten van de zonsondergang. En heb ik groepen vrienden op een afstand kunnen toejuichen die onbekommerd plezier aan het beleven waren met elkaar. Zo werd ik zelf enthousiast van mensen die aan het applaudisseren waren om anderen aan te moedigen. En zo heb ik veel leuke en interessante mensen mogen ontmoeten, waar ik luchtige, grappige of diepgaande gesprekken mee heb gevoerd.

Al deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik het leven nog meer wil toejuichen en bij de club wil
horen van mensen die applaudisseren voor het plezier en de overwinningen van anderen. Want zoals
glimlachen aanstekelijk werkt, is volgens onderzoek applaudisseren ook “besmettelijk”.

Conclusie:

Bewust tijd vrij maken om de dingen te ondernemen die jou gelukkig maken is goed voor je zelfvertrouwen. Het kneedt je brein naar hoe jij de wereld wilt ervaren. Zo heeft het een positief effect op je gezondheid. Het geeft een boost aan je sociale leven en het zorgt ervoor dat je van tijd tot tijd uit je comfortzone kunt stappen.

Phofulness fotograferen is hierbij een hulpmiddel. Met Phofulness kies je bewust voor momenten van
plezier, ook wanneer het leven onstuimig is. Fotograferen is een hulpmiddel om momenten en emoties bewuster te ervaren. Bewust kiezen voor positiviteit, plezier en voldoening is een levensstijl. Een levensstijl die helpt ons brein te vormen naar wie we daadwerkelijk willen zijn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *